Béta-blokkolók - Tudástár

Béta blokkoló. Béta-receptor-blokkolók

Javallat[ szerkesztés ] A β-blokkolók farmakológiai sajátosságai jelentősen eltérnek, ezért a javallataik is különböznek. Béta blokkoló pectoris : [3] A β-blokkolók csökkentik a szív oxigénszükségletét a szimpatikus izgalom gátlásával és a szívfrekvencia csökkentésével, ezáltal enyhítik az anginás panaszokat. Tremor: A propranololt sikeresen alkalmazzák esszenciális tremorszorongás [4] és lámpaláz tüneteként jelentkező remegés és tachicardia kezelésére, valamint alkoholelvonási tünetek csökkentésére. Alkalmazása elterjedt zenészek, színészek körében a lámpaláz tüneteinek enyhítésére, [5] valamint egyes nagy precizitást igénylő sportágakban íjászat, sportlövészet, golf.

Kovács Anikó, gyógyszerész A bétablokkoló típusú hatóanyagok szervezetünk belső szabályozására hatva több kóros folyamatot pozitívan befolyásolnak, mint például a magas vérnyomást, a szívritmuszavarokat, a szívelégtelenséget, az anginák egyes béta blokkoló, sőt egyes nem szív-érrendszeri betegségeket is. Mivel a szívben és béta blokkoló erekben béta típusú receptorok vannak, elég ha ezeket a receptorokat szelektíven gátoljuk.

Navigációs menü

Ha a béta-receptorokra béta blokkoló szelektív gátló hatóanyagokat használnánk, akkor a más szervekben lévő alfa típusú szimpatikus idegrendszeri receptorokat is gátoljuk, ami csak felesleges mellékhatások kialakulását eredményezné. Számolja ki!

hirtelen vérnyomás kiugrás

Optimális vérnyomás kalkulátor A béta-receptorok csoportjai Az 1-es típusú béta-receptorok a szívben, erekben és a vesében fordulnak elő. Miután a szervezet által termelt adrenalin és noradrenalin kapcsolódik a béta blokkoló, hatásukra megnő a szívverés gyorsasága, és erősebben is ver a szív, vagyis több vért tud kilökni, a vesében pedig vízvisszatartást idéznek elő.

Miért kell csökkenteni a vérnyomást?

Hirdetés Béta blokkoló bétareceptorokra ugyanilyen hatással van az adrenalin és a noradrenalin, de ehhez még számos más hatás normal vernyomas ertek társul. A bétareceptorhoz való kapcsolódás után ellazítják a simaizmokat a méhben, a gyomor-bélrendszerben, és a hörgőkben, valamint kitágítják az ereket a kis szívkoszorúereknél, a májban és béta blokkoló vázizmokban, ezzel növelik a vérátáramlást.

magas vérnyomás népi módszerek

Béta blokkoló kívül pedig emelik a vércukorszintet, hogy biztosítsák a fokozott cukorfelhasználás pótlását. Szelektív és nem szelektív béta blokkoló Forgalomban lévő bétablokkolók hatóanyagai A Magyarországon forgalomban lévő nem szelektív bétablokkolók hatóanyagai: pindolol, propranolol, sotalol, bopindolol.

magas vérnyomás mellékhatásai

A forgalomban lévő szelektív bétareceptor-blokkoló hatóanyagok: metoprolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, nebivolol. Először olyan vegyületeket fedeztek fel a tudósok, melyek mindkét béta-receptort gátolják. Ezek a hatóanyagok több mellékhatást okoznak, mint a szelektív társaik. Cukorbetegek csak szelektív bétablokkolót szedhetnek, mert a nem szelektívek csökkentik a vércukorszintet.

hogyan lehet eltávolítani a sókat a szervezetből a magas vérnyomásban

A vércukorszint csökkentővel együtt túl alacsony cukorszint alakulhat ki, de a bétablokkoló elfedi ennek a tüneteit, vagyis a szapora szívverést és a verejtékezést. Az asztmások is csak szelektív szert szedhetnek, hiszen a bétareceptorok gátlása szűkíti a hörgőket, és akár asztmás béta blokkoló is kifejlődhet.

  • Béta-receptor-blokkolók – Wikipédia
  • Táplálkozási rendszer magas vérnyomás esetén
  • A vérnyomáscsökkentés öregjei: a béta-blokkolók - HáziPatika
  • Népi hatékony gyógymódok a magas vérnyomás kezelésére
  • Béta-blokkolók - Tudástár
  • Elhízáshoz vezethet a béta-blokkolók szedése?
  • Elhízáshoz vezethet a béta-blokkolók szedése?

Mindkét csoportba tartozó bétablokkolók hatása, béta blokkoló csökkentik a szívverés sebességét és erejét, csökkentve ezzel a ritmuszavarok, vagyis az béta blokkoló szívütések kialakulását. Ugyanezzel a módszerrel javítják az anginás tüneteket is. Amikor a szív nem jut elég oxigénhez, és nem tudja fedezni a béta blokkoló szükségleteit sem, csökken a teherbírásunk, és szúró fájdalmat is érezhetünk a mellkasunkban. Szív-és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek.