Az alacsony pulzusszám kockázatai

Felnőtt pulzus

Árki Ildikó, háziorvos Mik befolyásolják? Mennyi a normális érték?

Pulzus mérése az alkari ütőéren Ez a szócikk a biológiai fogalomról szól. Hasonló címmel lásd még: Pulzus egyértelműsítő lap. A pulzus az artériáknak verőereknek a szívveréssel normálisan egyezően fellépő periodikus felnőtt pulzus. Mérésekor a szív percenkénti összehúzódásainak a számát érverés számát határozzuk meg.

Mikor hívjunk orvost? Tudnivalók, amelyekkel mindenképpen tisztában kell lennünk pulzusunkkal kapcsolatban. Még ha nem is vagyunk sportolók, a pulzusszámadatokkal kapcsolatos ismeretek birtokában könnyebben ellenőrizhetjük egészségi állapotunkat, és talán a felmerülő egészségügyi problémák felderítésében is segítségünkre lehet, ha tisztában vagyunk vele, mi mit jelent.

A pulzusszám megmutatja, hogy percenként pontosan hányat ver a szívünk. Ez a szám minden ember esetében más és más.

Mennyire veszélyes a lassú pulzus?

Pulzusszámunk ismerete fontos egészségmérő eszköz lehet a kezünkben. Az idő múlásával megváltozhat a pulzus sebessége és ritmusa, ami szívproblémákat vagy egyéb elváltozásokat jelezhet. Hirdetés Hol mérjük, és milyen a felnőtt pulzus pulzusszám? A pulzus a legkönnyebben a következő testtájakon mérhető: csuklók; nyaki ütőér; lábfej.

Pulzus – alapvető tudnivalók

Annak érdekében, hogy minél pontosabban megmérhessük pulzusunkat, helyezzük ujjunkat az felnőtt pulzus, és számoljuk meg, hányat ver a szívünk 60 másodperc alatt. Nyugalmi állapotnak nevezzük, amikor nem vagyunk mozgásban, és a szív a legalacsonyabb mennyiségű vért pumpálja az erekbe.

Üléskor, fekvő állapotban, pihenés közben — amennyiben nem vagyunk betegek — a normál pulzusszám 60 és között van. Azonban az ennél alacsonyabb pulzusszám sem jelez feltétlenül rendellenességet.

Bajt jelez, ha magas a nyugalmi pulzus

Alacsony pulzusszámot okozhatnak különböző gyógyszerek is, mint például a béta-blokkolók. Azoknak is alacsonyabb lehet a pulzusszáma, akik gyakori fizikai aktivitást végeznek, vagy az átlagosnál többet sportolnak, mivel jellemzően a szívizmuk jobb állapotban van, és nem szükséges nagyobb energiát kifejteniük annak érdekében, hogy a pulzusuk állandó ütemet tartson.

állatok vérnyomása mi jobb ha nem teszünk magas vérnyomást

A mérsékelt felnőtt pulzus aktivitás általában nem billenti ki a pulzust a nyugalmi állapotból. A fitt és jó egészségi állapotban lévők pulzusszáma akár 40 is lehet, míg a kevésbé aktívak pulzusszáma felnőtt pulzus 60 és között mozog, mivel az ő esetükben a szívnek nagyobb erőt kell kifejtenie annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű vérrel lássa el a szerveket, és felnőtt pulzus pulzus könnyen megemelheti a pulzusszámot. Mi befolyásolhatja felnőtt pulzus pulzust?

Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

A levegő hőmérséklete: amikor a hőmérséklet és a páratartalom megemelkedik, olyankor a szív is több vért pumpál az erekbe, felnőtt pulzus a pulzusszám is megnő — általában pulzusszámmal. A testhelyzet: fekvés, ülés és egyhelyben állás közben a pulzusszám általában nem változik. Néha, miután a test álló helyzetbe kerül, az első másodpercben a pulzusszám kissé megnőhet, néhány perc elteltével azonban visszatér a nyugalmi állapotba. Az érzelmek: amennyiben izgatott, ideges, szokatlanul boldog vagy szomorú, a heves érzelmek hatására a pulzusszám felnőtt pulzus megemelkedhet.

pulzus hipertónia kezelése magas vérnyomás testtömeg

A testtömeg: a testtömeg általában nem befolyásolja a pulzusszámot. Túlsúlyos emberek esetében a nyugalmi állapotban mérhető pulzusszám minimálisan felnőtt pulzus, de ez az érték a legtöbb esetben nem haladja meg a at. A gyógyszerszedés: azok a gyógyszerek, amelyek meggátolják az adrenalin kötődését a receptorokhoz béta-blokkolókcsökkenthetik a pulzusszámot, míg a kelleténél nagyobb mennyiségben szedett pajzsmirigyhormon-gyógyszer hatására a pulzus megemelkedhet.

  1. HU - Polar Hungary Pulzus — alapvető tudnivalók Ezeknek az alapvető dolgoknak a megértése segít abban, hogy még többet hozhass ki az edzéseidből.
  2. Hagyományos orvoslás a magas vérnyomás ellen

Amennyiben béta-blokkolókat szed pulzusszámának és vérnyomásának csökkentése, vagy abnormális szívritmus helyreállítása érdekében, orvosa arra kérheti, hogy rendszeresen figyelje meg és jegyezze le felnőtt pulzus.

A rendszeres mérés segítheti orvosát az Ön számára felírt gyógyszer megfelelő adagolásában, vagy új felnőtt pulzus kiválasztásában.

magas vérnyomás a szemben indikátorai smad hipertóniára

Amennyiben pulzusszáma túlságosan alacsony, vagy olykor hirtelen — és indokolatlan — szívdobogást érez, amely gyengeséggel, szédüléssel, esetleg ájulással jár, konzultáljon háziorvosával.

A pulzusszám rendszeres mérése segíthet a pontosabb diagnózis felállításában!