Hogyan függ össze a vérnyomás és a pulzusszám? - Wörwag Pharma

Lassu pulzusszám

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Wörwag Pharma Hogyan függ össze a vérnyomás és a pulzusszám? Gyakori, hogy a vérnyomás és a pulzus, mint fogalmak összekapcsolódnak az ember fejében.

Ennek legfőbb oka, hogy az lassu pulzusszám mindkettőt szokta ellenőrizni, azonban a két érték másra lassu pulzusszám. Nézzük, milyen különbségek vannak. Egy kardiológiai vizsgálat során ellenőrizni kell a vérnyomást és a pulzust is, ráadásul az otthon használható automata vérnyomásmérők lassu pulzusszám feltüntetik mindkét adatot.

Mitől lehet alacsony a pulzus?

Azonban a két mutatót nem szabad összekeverni. Mi a különbség a vérnyomás és a pulzus között?

lassu pulzusszám

A vérnyomás az erekben áramló vér nyomásgyakorlása az erek falára, a pulzus pedig a percenkénti szívverések száma. Gyakran fordul elő, hogy a vérnyomás és a pulzus egyszerre magas vérnyomás elleni testgyakorlás vagy süllyed.

  • Lassú szívverés, alacsony pulzus - KardioKözpont
  • Magas vérnyomás, alacsony pulzus - betegséget jelez?
  • Hogyan függ össze a vérnyomás és a pulzusszám? - Wörwag Pharma

Gondoljunk csak egy vészhelyzetre, stresszhelyzetre, amikor mindkét érték egyszerre megugrik. Azonban ez nem azt jelenti, hogy mindig egyszerre mozog a két érték: ha a pulzus megemelkedik, nem feltétlenül emelkedik a vérnyomás is. Ez természetesen fordítva is igaz.

  • Pulzus – alapvető tudnivalók | Polar Hungary
  • Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?
  • Mitől lehet alacsony vagy épp magas a pulzus?

Azonban nem árt tudnunk, hogy ami az egyik embernél veszélyes, a másiknál nem feltétlenül, hiszen bizonyos egyéni tulajdonságok lassu pulzusszám az értékeket. Egy fitt, fiatal személynél az es pulzusszám csupán az edzettséget mutatja.

lassu pulzusszám

Az alacsony vérnyomással azonban nem árt vigyázni, hiszen idősebb korban, vagy ha tartósan magas pulzus kapcsolódik hozzá, komoly betegség jele is lehet. Nagyon fontos, hogy ha szédülünk, gyakran érezzük magunkat gyengének, szívdobogásérzésünk van, feltétlenül keressünk fel kardiológust! Mellkasi fájdalom esetén sürgősségi vizsgálat és lassu pulzusszám szükséges.

Magas vérnyomás, alacsony pulzus - betegséget jelez? Szerző: Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta A vérnyomás és a pulzus fogalmai gyakran összekeverednek, különösen, hogy mindkettőt ellenőrzik is a kivizsgálás során. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmagyarázza a fogalmakat és azt, mire utalhat a magas vérnyomás mellett jelentkező alacsony pulzusszám.

A magas lassu pulzusszám is gyakran félünk, mivel több betegség is kapcsolódhat hozzá: szívinfarktus, agyvérzés, szív-és lassu pulzusszám kockázata. Ezért, ha magas vérnyomást tapasztalunk, szintén szakemberhez kell fordulni.

lassu pulzusszám

Mikor mérjük a vérnyomást és a pulzust? Tévhit, hogy nem számít, milyen időpontban mérjük vérnyomásunkat és pulzusunkat. A legideálisabb, ha nyugalmi állapotban, ülve mérjük. Fontos, hogy a mérőeszköz is megfelelően legyen el-és felhelyezve.

Továbbá pontosabb értékekhez jutunk, ha naponta azonos időpontokban mérjük például délután négy óra és erről vérnyomásnaplót is vezetünk.

Mire vonatkoznak az értékek?

Ez segít, lassu pulzusszám lássuk az esetlegesen bekövetkező változásokat, emelkedéseket vagy süllyedéseket. Ne mérjünk közvetlenül terhelés után például testmozgásezt érdemes szakemberre bízni. A szív- és érrendszeri betegségeket fontos minél korábban kezelni, ennek pedig elengedhetetlen pontja a korai felfedezés. Ha az említett tüneteket vagy a szokásostól eltérő vérnyomás- vagy pulzusértékeket tapasztal, keresse fel orvosát!

Hasznos segítség, ha magával viszi a vérnyomásnaplót is, így a szakember a pontos adatok tükrében könnyebben állíthatja fel a megfelelő lassu pulzusszám vagy küldheti kivizsgálásra.