Nyereményjátékok

Szabálytalan pulzus

szabálytalan pulzus

Ezen szabálytalan pulzus pulzus héten van a Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete A COVID vírus hatalmas veszélyt jelent az emberiségre, de a vírussal szembeni védekezés közben sem szabálytalan pulzus megfeledkezni az olyan lappangó megbetegedésekről, mint a pitvarfibrilláció.

Becslések szerint világszerte millió ember1 érintett a betegségben és az előrejelzések szerint, ig több mint 14 millió, 65 éven felüli embernél fog jelentkezni a pitvarfibrilláció2. Fontos, hogy szabálytalan pulzus jobban tisztában legyünk a betegség veszélyeivel, a megelőzési és kezelési lehetőségeivel, ezzel csökkentve az olyan szövődmények kialakulásának kockázatát, mint a stroke.

 • Az észlelhető tünetek nem mindig utalnak súlyos rendellenességre.
 • Az értesítéseket nem olyanok részére fejlesztették ki, akiket már pitvarfibrillációval diagnosztizáltak.
 • Szívritmuszavarok (arrhythmia) - Figyelmeztető tünetek
 • Szimpatika – Szabálytalan szívverés
 • Важно было, что он устранил еще одну возможность.

A ma már népbetegségnek számító pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. Hazánkban a diagnosztizált betegek száma eléri az évi et.

szabálytalan pulzus

A betegség általában hosszú ideig tünetek nélkül lappang, de az alábbi jelek utalhatnak a pitvarfibrillációra: szabálytalan és gyors szívdobogás, fáradékonyság, szédülés, légszomj, mellkasi fájdalom.

Ahogy a legtöbb szív-érrendszeri betegség esetében, a pitvarfibrillációnál is a dohányzásról való leszokással, a rendszeres testmozgással, az egészséges táplálkozással, az alkoholfogyasztás minimalizálásával, valamint a szabálytalan pulzus vérnyomás és a cukorbetegség kordában tartásával tehetünk a legtöbbet a betegség kialakulásának megelőzéséért.

Magas és alacsony pulzusszámot jelző értesítések

A rizikófaktorok csökkentésén kívül fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük saját pulzusunkat. A 30 másodperc alatt bárhol szabálytalan pulzus pulzusmérésnek köszönhetően szabálytalan pulzus felismerhetjük a rendszertelen szívverést, így csökkenthető a pitvarfibrilláció súlyos következményeinek kialakulása.

szabálytalan pulzus

A méréshez mindössze 2 ujj és egy időmérő eszköz szükséges. Helyezze a mutató és szabálytalan pulzus ujját az ütőérre.

 • Mire utal a pulzusszám?
 • Az alacsony pulzus többnyire nem jár feltűnő tünetekkel, de a fejfájás, szédülés, gyengeség utalhat erre a problémára.
 • Szapora szívverés, magas pulzus - KardioKözpont
 • Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?
 • Szimpatika – Szabálytalan szívverés: ez lehet az oka
 • Bajt jelent a szabálytalan szívverés? - HáziPatika
 • Miért fontos az erek vizsgálata?

Az ujjakat kissé nyomja le, amíg meg nem érzi a lüktetést. Ezt követően 30 másodpercig számolja a szívdobbanásait. Az tekinthető normális szívverésnek, ha nyugalmi helyzetben, normál körülmények között a fél percenkénti szívdobbanás 30 és 45 között szabálytalan pulzus, üteme pedig egyenletes és ritmusos.

A rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró, következésképpen szorosabb utánkövetést igénylő szívelégtelen betegek azonosításában. Felgyorsulhat, lelassulhat a szívverés A kardiológusok több szempont alapján osztályozzák a szívritmuszavart, így például a kialakulás helye és a szívverés sebessége alapján. A felgyorsult szívverést tachycardiának nevezik, ilyenkor nál többet ver a szív egy perc alatt.

Amennyiben a mérések során a kapott eredmény eltér a normálistól, keresse fel orvosát! A pitvarfibrilláció legveszélyesebb szövődménye a vérrögképződés, ami ötszörösére növeli a stroke kialakulásának kockázatát. A világon 15 másodpercenként szabálytalan pulzus el valaki pitvarfibrilláció okozta stroke-ot.

szabálytalan pulzus

Míg korábban szükséges volt a rendszeres vérvétel a megfelelő dózisú vérhígító beállításához, a mai innovatív készítményeket a betegeknek elegendő napi egyszer szabálytalan pulzus kétszer szájon át bevennirendszeres vérvétel nélkül. Így életminőségükön sem ront a terápia. A pitvarfibrillációval közel teljes életet lehet élni.

Pulzus - Az ájulásról

A betegek tudnak dolgozni, sportolni, szórakozni, azonban ehhez az szükséges, hogy ne hanyagolják el a betegséget, rendszeresen egyeztessenek kezelőorvosukkal és pontosan kövessék az előírt terápiát.